A--0A-EG - IL - M2-0

Risker med att röka

Tobaksröken gör att din kropp förändras och skadas på många olika sätt. Här listas de vanligaste sätten som din kropp förändras på om du inte slutar röka.

Lungorna

Lungorna - Sluta röka

Alla har väl hört talas om att rökare får lungcancer och detta orsaker otroligt många dödsfall varje år. Totalt uppskattas det att 6 miljoner rökare dör i förtid på grund av rökning varje år och dessutom dör cirka en miljon av passiv rökning.

Förutom att lungcancer nästan bara drabbar rökare så för också nästan bara rökare den fruktansvärda sjukdomen KOL, Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom, som är ett sjukdomstillstånd som inte går att bota.

Ansiktet

Ansiktet - Sluta röka

Rökare får sämre hy än personer som inte röker, man kan till exempel få finnar.

Rökning gör också att huden åldras snabbare, och att man får rynkor tidigare än man hade fått annars. De här sakerna beror på att blodcirkulationen i huden blir sämre. 

H-EG - IL - M2-1

Halsen

Halsen - Sluta Röka

Som rökare får man lättare infektioner i till exempel luftstrupen och lungorna. Det beror dels på att immunförsvaret, kroppens skydd mot sjukdomar, blir sämre, dels på att flimmerhåren, små skyddande hårstrån som finns i luftrören, förstörs av tjäran i det man röker. Då kan smuts, damm och gift från röken komma ner i lungorna Det här är en anledning till att många rökare hostar.

Risken för att man får cancer i luftstrupen eller struphuvudet blir större.

Hjärtat

Blodtrycket påverkas av nikotin. Blodkärlen dras ihop, så att blodtrycket blir högre och hjärtat slår snabbare. Blodcirkulationen försämras, och det kan man märka på att händerna och fötterna blir kalla.

Risken blir större för att man ska få kärlkramp, som är smärtor över bröstet, och för hjärtinfarkt. Risken blir också större för att man ska få så kallad artärförträngning och blodpropp.

Munnen

Tänderna i munnen blir gula av rökning.

Dessutom blir man torrare i munnen av att röka vilket påverkar tandköttet och att du luktar alltid illa ur munnen.

Levern

Risken för levercancer ökar väsentligt för rökare jämfört med icke-rökare.

Magen

Man får större risk att få magproblem som till exempel magkatarr och magsår, och för diabetes.

Rökning och graviditet

Om man är gravid och röker får även fostret i sig giftiga ämnen från cigaretterna. Det ökar risken för att få missfall, för att barnet skall födas för tidigt eller ha låg vikt, missbildningar av fostret och havandeskapsförgiftning. Att röka under graviditeten, men även efter förlossningen, ökar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Blodcirkulation

Man brukar lätt kunna få kalla fötter om man är rökare. Blodcirkulationen i hela kroppen försämras nämligen om man röker, och det blir särskilt svårt för blodet att komma ut och röra sig i de små blodkärlen i fötterna.

Händerna och armarna

Händerna och armarna - Sluta Röka

Man brukar lätt kunna få kalla händer om man är rökare. Blodcirkulationen i hela kroppen försämras nämligen om man röker, och det blir särskilt svårt för blodet att komma ut och röra sig i de små blodkärlen i händerna.

Rökare får oftare hudsjukdomar som psoriasis och eksem än personer som inte röker. Det är inte helt känt vad detta det beror på.

Penis

Rökning gör att blodkärlen i penisen drar ihop sig, och det kan göra det svårare att få stånd, och risken för impotens ökar. I testiklarna hos en rökare produceras också färre livsdugliga spermier jämfört med hos en icke-rökare.

Skelettet

Risken blir större för att man ska få ont i ryggen och för benskörhet, alltså att man lättare bryter ben.

Det beror på att produktionen av könshormonet östrogen minskar om man röker.


Hjälp med att sluta röka får du hos

Allt om att sluta röka

Här hittar du mycket värdefull information och viktigt fakta om att sluta röka men även en hel del om rökavvänjning och hur du kan bli helt nikotinfri.

I-EG - IL - M2-3


Meny - Sluta röka
Till förstasidan på www.sluta-röka.seHögst upp på sidan om att sluta rökaLängst ned på sidan om att sluta röka
SverigeUtomlandsFöretagNyheter